.

Žarnovica-Nová Baňa 7.4.2018 pozývajú turisti z Tlmáč

05.04.2018 08:20

Klub slovenských turistov Tlmače

POZVÁNKA

Jarná túra Žarnovica - Nová Baňa

       

TERMÍN:      7.4.2018   (sobota)

Miesto:       Žarnovica - Háj - Nová Baňa (alebo 3 vyhliadky za 1 deň)

Medzi Žarnovicou a Novou Baňou bola pomerne nedávno vyznačená modrou značkou nová turistická trasa spájajúca tieto dve susedné mestá. Z nej vedie aj odbočka na novú rozhľadňu nad Novou Baňou, ktorá bola otvorená 28.11.2017 a poskytuje pekné výhľady do okolia. Ponad Novú Baňu vedie okružný žltoznačený naučný chodník, ktorý sprístupňuje jedny z najkrajších vyhliadkových bodov na údolie Hrona.

POPIS trasy:

Trasa je pomerne nenáročná, vedie väčšinou po lesných cestách a chodníkoch. Väčšina trasy sleduje modrú značku, v závere prejde na žltú. Začneme na železničnej stanici Žarnovici, odkiaľ prejdeme mestom až na Kalváriu. Potom lesom stálym stúpaním vyjdeme ponad štál Kostivrch až na hrebeň a ďalej cez  vrchy Drienčie a Johan klesneme k poľovníckej chate na Zadnom Šarvíze. Tu je možnosť si na lúkach pri chate oddýchnuť a prípadne nabrať vodu zo studničky. V ďalšom úseku pôjdeme po časti náučného chodníka Zbojnícke studničky  až k lúkam na Prednom Šarvíze.

Tu sa napojíme na ďalší naučný chodník Zvonička (žltá značka), ktorý nás privedie k novej rozhľadni na Háji. Tu v prípade pekného počasia, okrem pekných výhľadov, bude možnosť si aj niečo opiecť. Preto fajnšmekri môžete si do batohu pribaliť aj nejakú slaninku alebo klobásku.

Pri rozhľadni je aj kameňolom, kde sa v minulosti ťažil kameň ryolit, z ktorého sa v Novej Bani vyrábali mlynské kolesá.

Od rozhľadne na Háji pokračuje chodník cez jedinečné vyhliadky na Havrania skala a Červená skala, ktoré poskytujú jedinečné pohľady do údolia Hrona. Odtiaľ klesá chodník okolo aerálu Zvonička s peknou renovovanou kaplnkou až do Novej Bane.

Kto by si chcel skrátiť trasu, môže z lúk na Prednom Šarvíze zostúpiť pokračovaním modrej značky cez pútne miesto Kohútovo priamo do centra Novej Bane.

Mapa trasy :   MAPY.CZ alebo HIKING.SK

Dĺžka trasy :  cca 17km , čistý čas prechodu 5:40 hod., prevýšenie ­840 / ¯855m

Výškový profil :

 

 

Doprava: Vlakom - tam aj späť

Tam : Levice - Kozárovce - Nová Baňa - Žarnovica

 

Možnosť pristúpiť v Kozárovciach 7:59 alebo Novej Bani 8:14

Zraz na stanici v Leviciach do 7:40.

 

Návrat:  Nová Baňa 16:15

 

 

POPLATKY:

Bez poplatkov - cestovný lístok si zabezpečuje každý individuálne, prípadne väčšie skupiny (min. 6 osôb) si môžu kúpiť so zľavou spoločný hromadný lístok

 

Prihlasovanie:

Je len orientačné nie povinné, stačí len ráno prísť na stanicu.

  • Ivan Žec +421 910 673 688, Karol Toman +421 908 203 275

 

UZÁVIERKA PRIHLASOVANIA  6.4. 2018

  • Stravovanie zo svojich zásob, výstroj prispôsobiť poveternostným podmienkam a  terénu.
  • Každý účastník sa zúčastňuje na akcii na vlastné riziko, deti do 15 rokov v sprievode svojich rodičov alebo vedúcich TOM.

 

Tešíme sa na Vašu účasť!

 

 

 

Vyhľadávanie