.

Uhrovec 26.10.2019

11.10.2019 21:23

TURISTICKÝ ODDIEL Bátovce a KST Levice pozývajú na akciu

S batohom po UHROVSKEJ DOLINE 

26.10.2019 sobota

Popis podujatia : Uhrovská dolina sa nachádza v južnej časti Strážovských vrchov. Z troch strán je obkolesená horami a jediný prístup do doliny je z juhozápadu, smerom na okresné mesto Bánovce nad Bebravou. 

Začiatok turistickej trasy bude na Jankovom vŕšku . Program bude pokračovať po červenej turistickej značke cez vyhliadku na Holom vrchu, Holý vrch (688mnm), Kňažinové lúky, Uhrovský hrad. Po obhliadke Uhrovského hradu budeme pokračovať do Čerešňovej pri Uhrovskom podhradí a obce Žitná – Radišá. Po obhliadke obcí sa presunieme autobusom do obce Uhrovec, kde bude turistický program pokračovať prehliadkou Uhrovského múzea, rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka a individuálnej prehliadky obce .

Jankov vŕšok sa nachádza v katastri obce Uhrovec vo výške 533 m. n. m. v priebehu 2. svetovej vojny tu pôsobila partizánska brigáda Jána Žižku pod vedením plukovníka Teodora Pólu. Na pamiatku padlým hrdinom a partizánom, ktorí zahynuli počas Slovenského národného povstania, bola postavená impozantná mohyla s pylónom a mauzóleom.

Uhrovký hrad sa týči vo výške 591 m. n. m. nad obcou Uhrovské Podhradie v pohorí Strážovských vrchov. Na hrad vedie novo postavený prístupový drevený most, ktorý je kópiou pôvodného nezachovaného mosta. Dvanásť metrový most bol postavený na pôvodných, zrekonštruovaných pilieroch ponad hradnú priekopu. Medzi najhodnotnejšie časti hradu patrí neskororománska kaplnka, ktorá vďaka svojej zachovanosti patrí k unikátnym na Slovensku. V súčasnosti sa o hrad stará Nadácia pre záchranu kultúrneho dedičstva, ktorá vykonáva rekonštrukciu hradu.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú nájdeme v centre obce Uhrovec. Expozícia, ktorá sa zameriava na rodinu a mladosť Ľudovíta Štúra, jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej histórie. V rovnakom dome sa narodil významný európsky politik Alexander Dubček. V roku 1995 bola otvorená tretia časť expozície, ktorá je venovaná významným medzníkom v živote tejto dôležitej osobnosti novodobých slovenských dejín. Vstupné: dospelí: 1 € deti, študenti, dôchodcovia: 0,60 €.

Uhrovské múzeum nájdeme v centre obce Uhrovec v zrekonštruovanej budove bývalého Miestneho národného výboru. Múzeum približuje každodenný život obyvateľov, prácu, zvyky, oblečenie našich predkov a významné osobnosti, ktoré sa v Uhrovci narodili alebo tu pôsobili. Predstavuje miestne fabriky, sklársku a paličkovú továreň s ich výrobkami, rezbárske práce z obdobia rezbárskej školy .

Turistická trasa : Jankov vŕšok- Holý vrch výhliadka – Holý vrch – Kňažinové lúky ( alebo Čerešňová jaskyňa) – Uhrovský hrad – Hradná jaskyňa – Uhrovské Podhradie – Žitná. Celkom cca 12 km / 4 hod. trasa je stredne náročná.

Doprava : spoločným autobusom, poplatok za dopravu : 8 € člen KST , nečlen KST 10 €
Levice 7:30 hod. / Dom športu /
Bátovce 7:45 hod. / námestie
Čajkov : 8:00 hod. / križovatka
Rybník 8:10 hod. / námestie
Stravovanie : z vlastných zásob.
Vybavenie : obuv a oblečenie podľa počasia, do prírody a na turistiku. Kto má možnosť - ďalekohľad.


Túra sa uskutoční za každého počasia s upraveným vhodným programom.

Prihlásiť sa a uhradiť poplatok na dopravu je potrebné do 24.10. 2019
Informácie : Igor Gašpar 0902 198 620, 0911 653 430

 

 

Vyhľadávanie